Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Respighi Il Tramonto - Tisdagsmatiné

Helsinki | Vuotalo

Ohjelma
W.A. Mozart (1756–1791): Duetto viululle ja alttoviululle nro 2 B-duuri K. 424
Adagio – Allegro
Andante cantabile
Tema con variazioni

Erwin Schulhoff (1894–1942): Duo (1925)
Moderato
Zingaresca. Allegro giocoso Andantino
Moderato

Ottorino Respighi (1879–1936): Il Tramonto

Wolfgang Amadeus Mozart kirjoitti kaksi duoa 1783 viululle ja alttoviululle täydentääkseen Michael Haydnin (Joseph Haydnin nuorempi veli) säveltämän duosarjan. Haydn oli sairastumisen vuoksi keskeytettävä sävellystyönsä ja arkkipiispa Colloredo odotti tilaustaan, kuuden duon sarjasta viululle ja alttoviululle säveltäjältä. Mozart tuli apuun ja sävelsi kaksi duoa Haydnin jo kirjoittaman neljän duon lisäksi. Arkkipiispa ei tunnistanut Mozartin työtä sarjassa ja koko sarja esitettiin hänelle Haydnin teoksena.

Erwin Schulhoff syntyi Prahassa 1894 saksalais-juutalaiseen perheeseen. Hän opiskeli musiikkia Prahan konservatoriossa ja myöhemmin myös Leipzigissä ja Wienissä. Hänen poliittiset mielipiteensä saivat hänet liittymään kommunistiseen puolueeseen ja hänelle myönnettiin Neuvostoliiton kansalaisuus, vaikka hän ei koskaan jättänyt Tšekkoslovakiaa. Osa hänen musiikistaan kiellettiin ja hänen oli pakko työskennellä salanimellä. Schulhoff pidätettiin ja hän kuoli keskitysleirillä Wülzburgissa vain 48-vuotiaana. Schulhoff sävelsi loistavan duonsa viululle ja sellolle 1925. Säveltäjä esittelee teoksessa useita eri tekniikoita sekä laajan paletin värejä ja dynamiikkaa.

Italialainen säveltäjä ja viulisti Ottorino Respighi käyttää teoksessaan Il Tramonto (Auringonlasku) mezzosopraanolle ja jousikvartetolle vuodelta 1914 Shelleyn runoa, jossa heijastuu menetetyn rakkauden ja luonnon kauneuden lumoa.

Linda Hedlund viulu
Lea Tuuri viulu
IIsa Kostiainen alttoviulu
Mathias Hortling sello
Margit Westerlund mezzosopraano

Kesto n. 60 min.

Tapahtuma-ajat: 

  • ti 31.3. klo 15

Tapahtumapaikka: 

Vuotalo

Sijaintikunta: 

Helsinki

Käyntiosoite: 

Mosaiikkitori 2

Postinumero: 

00980

Postitoimipaikka: 

Helsinki

WWW-osoite: 

Tapahtuman lisätiedot:

Yhteystiedot: 

Vuotalo