Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Lamentationes - Lauluyhtye Punctumin pääsiäiskonsertit

Rovaniemi | Tavivaaran siunauskappeli

Pääsiäisajan passioiden ja Stabat matereiden lisäksi myös Jeremiaan valitusvirret eli lamentaatiot ovat olleet kiinteä osa hiljaisen viikon kirkollisia tapahtumia jo keskiajalta saakka. Säveltäjät ovatkin satojen vuosien saatossa tehneet lamentaatioista lukuisia versioita. Punctum on poiminut vaihtoehdoista konsertteihinsa neljän länsieurooppalaisen renessanssisäveltäjän versiot 1400-, 1500- ja 1600-luvuilta.

Profeetta Jeremiaan valitusvirret eli lamentaatiot on tyypillinen katolisen kirkon kärsimysviikon liturgiaan kuuluva sävellysmuoto. Lamentaatioiden vanhan testamentin teksti kertoo, kuinka Jumala on hylännyt ihmiset heidän syntiensä tähden ja tuhonnut Jerusalemin. Viimeisellä hetkellä ihmiset kuitenkin anovat Jumalaa vielä kääntämään mielensä. Kristillisessä perinteessä lamentaatioiden epätoivon tunne on liitetty hiljaisen viikon tapahtumiin. Tekstissä eräänlaisina välihuutoina toimivat hepreankieliset aakkoset, jotka usein on tulkittu myös hiljaisina tuskan meditaatiohetkinä. Erityisen suosittua lamentaatioiden säveltäminen oli renessanssiaikaan, jolloin suuret mestarit tekivät useita versioita piinaviikon eri päiville.

Konsertissa lamentaatioversioita kuullaan neljältä renessanssiajan säveltäjältä. Konsertin avaa englantilaisen Robert Whiten kuusiääninen kiirastorstain lamentaatio, jossa erilaiset ääniyhdistelmät luovat teoksen eri osiin niiden tekstin kaipaamia tunnelmia. Herkät meditaatiohetket lauletaan kuitenkin aina kuudella laulajalla. Toinen konsertin suurista teoksista on espanjalaisen Alonso Lobon lankalauantain lamentaatio, jossa kuusiääninen sointimatto lepäilee vakaasti rauhallisilla taajuuksilla keskeytyen kuitenkin aina välillä raikkaisiin kadensseihin. Lobo oli erityisen taitava kuvaamaan itkua pitkillä sävelkuluillaan.

Hollantilaisen Alexander Agricolan pitkäperjantain lamentaatio edustaa varhaisempaa renessanssia arkaaisine avosointuineen ja vikkeline korusävelineen. Agricolan versio kuuluu myös tummasävyisten lamentaatioiden "kategoriaan", jossa hyödynnettiin pelkästään alimpia ääniä. Näin saatiin teoksiin niiden kaipaamaa vakavuutta. Myös ranskalaisen Antoine Brumelin pitkäperjantain lamentaatio on sävelletty matalille äänille ja vuorottelee pitkien sointutoistojen ja korukuvioiden välillä. Alkuperäisestä poiketen Punctum esittää teoksen transponoituna korkeammille äänille, mikä tuo painokkaaseen materiaalin aavistuksen myös jo pääsiäisaamun kirkkautta.

Lamentationes – Vanhan musiikin lauluyhtye Punctumin pääsiäiskonsertit

Tavivaaran kappeli, Rovaniemi, ti 16.4.2019 klo 19.00
Sodankylän kirkko, Sodankylä, ke 17.4.2019 klo 19.00

Vapaa pääsy, ohjelmamaksu 15e

Tapahtuma-ajat: 

  • ti 16.4. klo 19
  • ke 17.4. klo 19

Tapahtumapaikka: 

Tavivaaran siunauskappeli

Sijaintikunta: 

Rovaniemi

Käyntiosoite: 

Tavivaarantie 345

Postinumero: 

96400

Postitoimipaikka: 

Rovaniemi

Tapahtuman lisätiedot: