Kuoleman kahvila, Heidi Laakso: Muodinmukaista murheellisuutta

Vantaa | Vantaan kaupunginmuseo

Synkän näyttävät viktoriaaniset surupuvut ovat monille populaarikulttuurista tuttuja – mutta mitä merkityksiä, tarinoita ja historiaa näiden mustien suruharsojen taakse kätkeytyy?

HuK Heidi Laakso käsittelee Kuoleman kahvilan osassa Muodinmukaista murheellisuutta – surupukeutuminen osana suremisen käytäntöjä 1800-luvulla aikakaudella voimissaan ollutta kuoleman ja suremisen kulttuuria erityisesti englanninkielisen maailman osalta. Kuoleman kohtaaminen ja suru olivat yhtä henkilökohtaisia ja intiimisti koskettavia kokemuksia kuin nykypäivänäkin, mutta ajan luokkayhteiskunnassa surun osoittaminen läheisen menehtyessä oli myös kaikkea muuta kuin yksityisasia. Miten yhteiskuntaluokka, ikä ja sukupuoli vaikuttivat surijalta odotettuun käytökseen ja pukeutumiseen? Millaista oli ajan tiukan etiketin mukainen sureminen, entä miten aikalaiset suhteutuivat näihin ihanteisiin?

Heidi Laakso on Helsingin yliopiston historian maisteriohjelman opiskelija, joka on erityisen kiinnostunut pitkän 1800-luvun kulttuurihistoriasta. Laakso on tehnyt kandidaatintutkielmansa surupukeutumisesta ja suremisen etiketistä 1800-luvun jälkipuolen Iso-Britanniassa. Parhaillaan hän työstää pro gradu -tutkielmaansa 1900-luvun vaihteen Yhdysvalloissa yläluokkaiseen surupukeutumiseen liitetyistä merkityksistä.

Tapahtuma-ajat: 

  • su 29.3. klo 14–15.30

Tapahtumapaikka: 

Vantaan kaupunginmuseo

Sijaintikunta: 

Vantaa

Käyntiosoite: 

Hertaksentie 1, Tikkurilan

Postinumero: 

01300

Postitoimipaikka: 

Vantaa

Tapahtuman lisätiedot: